Z Erasmusom po znanje na Češko

Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija je v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Od njive do mize v času od 27. 3. do 9. 4. 2022 izvedla mobilnost za dijake z namenom praktičnega usposabljanja v tujini. 

Tako je pet dijakov 3. letnika programa kmetijsko-podjetniški tehnik z učiteljem spremljevalcem odšlo po praktične izkušnje na Češko. Naš gostitelj je bila šola Vyssi odborna skola a Stredni skola veterinarni, zemedelska a zdravotnicka Trebic, v kraju Trebič na Češkem. Šola, ki ima 300 dijakom ima tudi manjše posestvo z nekaj živalmi. Šola ima svoj dijaški dom v katerem so bivali tudi naši dijaki. 

V dveh tednih praktičnega usposabljanja so bili naši dijaki vključeni v delo z živalmi, tako na šoli kot na bližnjih kmetijah, kjer opravljajo praktični pouk. V tem času so naši dijaki obiskali tudi nekaj velikih kmetij, na katerih redijo govedo, prašiče, ovce, koze in tako dodobra spoznali področje živinoreje na Češkem. 

V popoldanskem času in pa tekom vikenda so dijaki spoznavali lepote mesta Trebič, mesto Telč in mesto Jihlava, kjer so obiskali živalski vrt. Z vlakom pa so se odpeljali do glavnega mesta Praga in občudovali znamenitosti tega večmilijonskega mesta.  

Naši dijaki so se na Češkem počutili dobro sprejete, sklenili so kar nekaj novih prijateljstev ter odnesli veliko zanimivih in poučnih informacij. 

 

Zapisala: Mateja Prus, koordinatorica projekta