Komu diši?

Število lačnih po svetu narašča. Lani je lakoto trpelo 811 milijonov ljudi, čeprav pridelamo dovolj hrane za vse. Paradoks je tudi, da sta skoraj 2 milijardi ljudi na svetu predebeli zaradi nezdravega življenjskega sloga ali težav z dostopom do ustrezne prehrane.

Danes lahko vsak 10 človek na svetu trpi pomanjkanje hrane. Zaradi naravnih katastrof, pandemije in humanitarnih kriz je trenutno prehranska negotovost najhujša v zadnjih letih. Antonio Guterres, generalni sekretar Združenih narodov, opozarja, da je čas za spremembe v pridelavi te temeljne življenjske dobrine. Način, kako proizvajamo, porabljamo in razsipavamo s hrano, močno škodi našemu planetu. To obremenjuje naravne vire, podnebje in okolje, kar nas vsako leto stane na tisoče milijard dolarjev. Proizvodnja hrane mora postati učinkovitejša in bolj trajnostna, pot do sprememb pa je v rokah vsakega posameznika.

Ker skoraj tretjino hrane, ki jo kupimo, ne porabimo, so se grmski gimnazijci odločili, da bodo poustvarili recepte, ki vsebujejo vsaj eno sestavino iz ostankov hrane. Cilj je zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli ter spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane.

Poleg video posnetkov bo večina njihovih receptov zbrana v knjižici, ki nastaja na pobudo Ekošole. V njej boste poleg receptov v slovenščini našli tudi njihove prevode v angleščino in nemščino. Ker na šoli vzpodbujamo zdrav način življenja, bo pri vsakem določena energijska vrednost končne jedi ter vsebnost beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov ipd. Tako bo lahko uporabnik sam presodil ustreznost jedi glede na lastne telesne potrebe. 

Šolsko leto 2023/24

 

ZELENI RAJ

ZAKLADNICA RIŽA V MOŠNJIČKU

 

GY-ROSS - https://clipchamp.com/watch/Oz23zban3Ks

 

BLITVINI RIŽKOTKI

CVRČAVE PALČKE

 

ENERGIJSKE PLOŠČICE - https://www.tiktok.com/@manemojbrat/video/7311366537074576673?_r=1&_t=8i...

 

TEKOČE ZLATO

SPECULAAS ČAŠA

 

OVSENI DROŽEK - https://drive.google.com/file/d/1BDhsPIHy7zpePEM8ZbIbtghZ5YQYtMXx/view

 

Šolsko leto 2022/23

 

Burgerji iz predpripravljenega mesa

Bučni kruhovčki 

Rajske testenine:

Božanska pita:

Krompirjevi puhastljački:

 

Šolsko leto 2021/22

 

SUSHIPADEK:

ŽUR NA PALČKI:

POLŽKOVE BLAZINICE:

BANANINI POLJUBČKI:

PROTEINSKA PICA:

OVSENO PECIVO:

JOGURTOV KOLAČEK V UŽITNI POSTELJICI IZ POMARANČNEGA OLUPKA:

BOŽANSKI AJDOVČEK:

RIŽEVI POLPETKI: