Na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji obeležujemo 2. Slovenski dan brez zavržene hrane

Na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji obeležujemo 2. Slovenski dan brez zavržene hrane

Z obeležitvijo Slovenskega dneva brez zavržene hrane, ki letos pod okriljem Lidla Slovenija, programa Ekošole ter ostalih partnerjev poteka drugič, smo želeli pokazati, da se resno zavedamo in tudi aktivno naslavljamo globalno težavo zavržene hrane. Slovenski dan brez zavržene hrane je pobuda, s pomočjo katere si poleg širše javnosti tudi izobraževalne ustanove prizadevamo preprečevati nastajanje odpadne in zavržene hrane, spodbujati ponovno uporabo ostankov hrane in to znanje širiti med ljudi.

Marsikdo se sploh ne zaveda, kakšne vse so lahko posledice, ko v smeti vrže še užitno živilo. Ne le, da svet tako trpi finančne in etične posledice, pač pa plačuje tudi visoko okoljsko ceno. Zavržena hrana namreč izjemno negativno vpliva na naše okolje, saj z razgradnjo organskih odpadkov nastaja toplogredni plin metan, ki v primerjavi z ogljikovim dioksidom še intenzivneje vpliva na globalno segrevanje. Ponosni smo, da smo letos pristopili k Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane in da lahko to problematiko predstavimo na zanimiv in poučen način. V okviru pobude smo v petek, 22. aprila, na šoli postavili stojnico, na kateri smo ponujali jedi, ki so nastale predvsem iz starega kruha. Naši dijaki 1. letnika programa slaščičar se že pri predmetu družboslovje pogovarjali o problematiki prekomerne odpadne hrane in nato izdelovali plakate ter iskali recepte, ki kot sestavino zahtevajo star kruh. V času praktičnega pouka, tj. 21. in 22. 4., pa so nekatere od teh tudi pripravili ter jih ponudili na stojnici. Obiskovalci stojnice so lahko »reciklirano« jed poskusili in celo pridobili recepte, da bodo jed lahko tudi sami pripravili doma in tako poskrbeli za čim manjši živilski odpadek v domačem gospodinjstvu.

Dijaki so v duhu prihajajočih volitev oddali svoj predlog jedi, ki bi jo želeli imeti na šolskem jedilniku, s čimer bi tudi v košu šolske jedilnice bilo manj zavržene hrane.

Na stojnici si je bilo moč ogledati tudi knjižici receptov iz odpadnih sestavin, v kateri so vključeni še nekateri recepti/prevodi v nemščini in angleščini ter izračun energijske vrednosti s priporočeno telesno aktivnostjo. Recepte za kuharici so prispevali dijaki 3. letnika biotehniške gimnazije. Nekateri recepti so zaživeli tudi v video obliki. Ogledate si jih lahko na naši spletni strani pod zavihkom Prehrana, zavihek Komu diši?

 

Dan brez zavržene hrane

V Sloveniji vsako leto v smeteh pristane 140.000 ton hrane, za več kot pol zavržene hrane pa so odgovorna gospodinjstva. Če želite ustvariti boljši svet brez zavržene hrane, skupaj z nami podprite Slovenski dan brez zavržene hrane in postanite zgled drugim. #DanBrezZavrženeHrane #UstvarimoBoljšiSvet https://www.boljsi-svet.si/hrana-ni-za-tjavendan/dan-brez-zavrzene-hrane/