Lepo je biti Prešeren

V petek, 7. 2. 2020, smo na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji na prav poseben način obeležili slovenski kulturni praznik.

O življenju doktorja Franceta Prešerna je znanih kar nekaj dejstev, se pa še vedno najde kakšna skrivnost, zanimivost, ob kateri našpičimo ušesa, zato so nas dijaki popeljali skozi zanimivosti iz življenja enega največjih slovenskih poetov skozi kviz Lepo je biti Prešeren.

Najprej je dogodku dal pridih slovesnosti Jan Arh z izjemno odpeto slovensko himno. Dijake in zaposlene je nagovorila tudi ravnateljica šole, gospa Vida Hlebec, ki je poudarila pomen kulture in estetike ne samo na umetniškem področju, ampak tudi v poklicih, za katere se izobražujejo naši dijaki.

Po ravnateljičinem govoru pa je na sceno stopil Jakob, voditelj kviza Lepo je biti Prešeren, in sodelujoči tekmovalci: Mina Prešeren, Ernestina in Ana Jelovšek, Zalika Dolenc, Julija Primic, Matija Čop, Andrej Smole, Blaž Crobath, Jernej Kopitar in sam doktor France Prešeren.  Voditelj je na kratko predstavil pravila igre, zneske, ki jih lahko tekmovalci priigrajo in začela se je igra hitri prsti, ki je zmagovalcu prinesla mesto na vročem stolu. Nanj je uspelo priti Zaliki Dolenc,  Ernestini Jelovšek, Matiji Čopu in na koncu samemu pesniku Prešernu. Gledalci smo izvedeli veliko o Prešernu in ljudeh, ki so mu bili blizu. Ko je  že kazalo, da bo Prešernu uspelo osvojiti končni znesek 10.000 evrov, se je zataknilo pri zadnjem vprašanju, in sicer kateri tolarski bankovec je krasila njegova podoba. Nesrečni Prešeren je predvideval, da na bankovcu za 10.000 tolarjev, a se je uštel in tako izgubil ves priigrani denar. Kviz je zaključil z besedami:

"Slep je, kdor se s petjam ukvarja,

Kranjec moj mu osle kaže;

pevcu vedno sreča laže,

on živi, umrje brez dnarja."

Prireditev je popestril tudi šolski band Garaža 20 z izvedbo Kreslinove pesmi O, Vrba.

Nastopajoči so znova pokazali, da je tudi na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji doma kultura, ustvarjalnost in srčnost.

 

 Zapisala: Tatjana Mavsar