Krepitev prijateljstva med Kmetijsko šolo Grm in partnersko šolo na Poljskem

Naša šola in šola Zespol Szkol Inzynierii Srodowiska iz mesta Tourun na Poljskem na področju praktičnega usposabljanja sodelujeta že več kot deset let. Krepitev vezi sodelovanja pa nam omogoča Erasmus+ projekt, ki ga je prijavila naša šola. 

Tako nam je šola Zespol Szkol Inzynierii Srodowiska iz mesta Torun v času od 3. 4. do 16. 4. 2022 omogočila praktično usposabljanje na njihovi šoli in pri njihovih socialnih partnerjih. Po izkušnje na Poljsko so tako odšle tri dijakinje 3. letnika programa cvetličar in dva dijaka 3. letnika programa hortikulturni tehnik. Na pot so se skupaj z učiteljem spremljevalcem odpravili z vlakom. Na Poljskem so bili lepo sprejeti. Nastanjeni so bili v bližnjem hotelu. Praktične izkušnje pa so nabirali na partnerski šoli in pri različnih delodajalcih. 

Ker je bil ravno čas pred veliko nočjo so dijaki v okviru praktičnega pouka pripravljali aranžerski material in izdelovali velikonočne dekoracije ter flower-box aranžmaje. Obiskali so tudi vrtnarijo, ki se ukvarja z proizvodnjo balkonskega cvetja ter drevesnico Szkółkarstwo owocowo - ozdobne Bear, kjer gojijo sadne in okrasne rastline. S poljskimi vrstniki so sejali enoletnice ter urejali šolski park.  

V popoldanskem času so  občudovali lepote mesta Tourun, ki je Kopernikovo mesto. Obiskali so glavno mesto Varšava, kjer smo obiskali  kraljevi grad in Kopernikov muzej in mesto Gdansk, ki ga imenujejo tudi poljski Amsterdam. Tam so obiskali muzej jantarja. 

Na Poljskem so naši dijaki spletli kar nekaj novih prijateljstev in pridobili veliko novih izkušenj. In se že veselijo, ko nas v prihodnjih dneh obiščejo dijaki naše partnerske šole. 

 

Zapisala: Mateja Prus, koordinatorica projekta