Dan odprtih vrat na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji

26. septembra 2019 je Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, pod sloganom »ZA BISTRO GLAVO V NARAVO«, sedaj že tradicionalno, odprla vrata vsem osnovnošolcem, otrokom v vrtcih ter ostali javnosti.
 

Glavna tema dneva odprtih vrat je bila Rastline okoli nas

 

Osrednji predstavitveni prostor je bil v telovadnici, na Sevnem, in je obiskovalcem omogočil, da so na enem mestu spoznali dejavnosti naše šole. Na ogled so bile postavljene različne razstave, s katerimi so svoje delo predstavili dijaki in profesorji. Ogledati si je bilo mogoče razstave s področja naravovarstva, biotehnologije, zelenjadarstva, cvetličarstva in aranžerstva, čebelarstva, sadjarstva, poljedelstva, konjereje, gozdarstva, gobarstva, kulinarike (v ospredju je bila tematika zdrave sladice), mesarstva (degustacija mesnin) …   S svojimi izdelki so se na stojnici predstavili tudi dijaki dijaškega doma.

Prijavljeni osnovnošolci zadnje triade so se vključevali v delavnice, v katerih so spoznavali svet konj, prepoznavali in določali so drevesne in grmovne vrste, raziskovali sadni kis in mikroorganizme z različnih površin, spoznavali kmetijsko mehanizacijo, se preizkušali v podjetnosti, razmnoževali rastline, čebele, invazivne rastline, ukvarjali so se s kletarstvom, pekli so sladke smajlije, izdelovali jesenske aranžmaje, spoznavali učinkovine iz rastlin in izdelovali kozmetične pripravke, pripravljali naravna sredstva za varstvo rastlin. Spoznavali so tudi eksotične živali in odpravljali predsodke. Obiskovalci pa niso ostali lačnih ust in praznih trebuhov, saj so ob nekaterih prikazih vse pripravljeno lahko tudi okusili.

Za naše najmlajše, otroke iz vrtca in in nižjih razredov osnovne šole, so dijaki in dijakinje 1. b, pod mentorstvom prof. Vesne Resnik, pripravili v šolski knjižnici tudi glasbeno-gledališko predstavo z naslovom Kekec.

V času dneva odprtih vrat na naši šoli smo se učitelji aktiva za hortikulturo, skupaj z dijaki, še posebej potrudili pri ureditvi okolice. Na pokošene grede smo umestili lastnoročno izdelane skulpture » ladij« iz naravnih materialov. Eno ladjo smo otovorili z zelenjavo, eno z jabolki in cvetjem, eno pa smo pustili prazno. Na ploščadi za jedilnico smo lahko občudovali paviljon z nezaželenimi vrstami v ekosistemu. Cilj promocija teh vrst je ozaveščanje čim širšega kroga ljudi o vplivih invazivnih vrst na naravo. Razstavo invazivnih vrst sta uredili dijakinji četrtega letnika naravovarstveni tehnik Loti Borič in Blanka Hribar pod mentorstvom učiteljice Sabine Nemanič.

Na koncu ogledov so lahko obiskovalci preverili svoje znanje s področij, ki jih ponuja naša šola, na zabavnem kvizu, ki ga je vodil dijak 3. letnika, Jakob Cilenšek.

Vedno znova se izkaže, da so tovrstne prireditve dobrodošle, saj se je dneva odprtih vrat udeležilo lepo število obiskovalcev. To nam sporoča, da v svetu postaja čedalje bolj pomembno učenje sobivanja z naravo s poudarkom na ohranjanju čiste narave, ki je pogoj za  pridelavo in pripravo zdrave hrane. To pa je tudi eno izmed glavnih ciljev našega centra.