Novice

GRMSKI ZMAGOVALNI RECEPTI NAGRADNEGA NATEČAJA RECIKLIRANA KUHARIJA 2023/2024

Naši dijaki ob vzpodbudi učiteljev mentorjev vsako leto sodelujejo v različnih projektih Ekošole.

V letošnjem šolskem letu smo se kar 3 enote Grma Novo mesto – centra biotehnike in oskrbe udeležile nagradnega natečaja Reciklirana kuharija. Ker projekt Hrana ni za tjavendan praznuje 10. obletnico, so bili mladi udeleženci povabljeni, da ustvarijo reciklirane recepte jedi, ki bi jih lahko postregli na pogostitvi in zabavi ob praznovanju.

Obiskali smo London

Konec januarja se je skupina 42 dijakov, skupaj s tremi mentoricami, odpravila na potepanje po Londonu. Navdušile so nas številne londonske znamenitosti: Westminstrska opatija (Westminster Abbey), stavba britanskega parlamenta z Big Benom, Tower Bridge in trdnjava The Tower of London, Shekespearovo gledališče Globe (The Globe Theatre), katedrala sv. Pavla (St Paul's Cathedral), kjer sta se poročila sedanji kralj in princesa Diana, in še bi lahko naštevali.

ODLIČEN USPEH NAŠIH EKIP NA STARTUP VIKENDU 2023

Pretekli konec tedna (10. in 11. november 2022) se je odvil 13. Startup vikend Novo mesto za srednješolce, ki se ga je udeležilo kar 17 dijakinj in dijakov naše šole, ki so v petih ekipah razvijali svoje inovativne ideje. Naše ekipe so pripravile odlične rešitve različnih problemov, dve od njih so bile tudi nagrajene. Ekipa BARKPAS, ki jo sestavljajo Laura Jazbec, Ajda Murn in Veronika Vlahovič iz 3. b razreda, je osvojila 2. mesto s svojim večnamenskim pasom za sprehajanje psov. Ekipa ANTIK, ki jo sestavljajo Kristi Ladiha, Hana Logar, Neža Švirt in Nika Žnidarčič iz 3.

4. mesto na literarnem natečaju

Nastja Vdovč, dijakinja 1. a razreda, osvojila 4. mesto na literarnem natečaju za najlepše ljubezensko pismo naravi.

Kulturno društvo Josipine Turnograjske iz Preddvora pri Kranju je že 12. leto razpisalo literarni natečaj za mlade. Letos so osnovnošolci in srednješolci pisali ljubezensko pismo naravi. Skupno je na natečaju sodelovalo 381 mladih, od tega 87 srednješolcev. Dijakinja naše biotehniške gimnazije, Nastja Vdovč, je med srednješolci osvojila 4. mesto.

Dijak 2. letnika uspešen na 27. ljubljanskem maratonu

V soboto, 21. 10. 2023, sem se udeležil državnega prvenstva Slovenije v uličnih tekih. Tekmoval sem v teku za srednje šole na razdalji 3150 m, v kategoriji (letnik 2007-2008).

V svoji kategoriji sem dosegel 6. mesto od 113 tekačev s časom 9:51.4. V absolutni konkurenci vseh letnikov srednjih šol (letnik 2005-2008) sem dosegel 15. mesto od 227 tekačev.

Tekmovali smo v deževnih vremenskih pogojih, ki je dodobra napravilo tekaško traso še bolj zahtevno.

ScienceJam Hackathon 

ScienceJam Hackathon 

7 dijakinj in dijakov 3. a razreda grmske biotehniške gimnazije se je 19. in 20. oktobra 2023 pomerilo v ScienceJam Hackathonu, ki ga organizira Razvojni center Novo mesto. Sprejeli so znanstveno-podjetniški izziv, ki ga je zastavila Krka, d. d., in po 24 urah zahtevnega dela predstavili inovativno podjetniško idejo – sadna ploščica z zeliščnimi dodatki IMUNSNACK.

Mentorja: Mitja Turk, Irena Kurajić 

 

40 let Grma na Sevnem

Danes smo na naši šoli s kulturno prireditvijo obeležili 40-letnico selitve šole z gradu Grm na sedanjo lokacijo, na Sevno pod Trško goro.

Po uvodnem nagovoru ravnateljice so nas dijaki in dijakinje popeljali na zgodovinsko popotovanje, v čas, ko je naša šola delovala na gradu Grm. V glasbenem delu pa so dijaki združili moči s profesorji in ob spremljavi pianistke ter čelistk skupaj zapeli v pevskem zboru. Nastopila sta tudi šolski bend in harmonikarski sestav.