|   DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA

Koledar dogodkov
P T S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
ERASMUS
PRIJATELJI - POVEZAVE

MENTORJI.SI
AGRA - kmetijsko-živilski sejem
www.facebook.com/grmnm

Nahajate se tukaj

  Raziskovalne naloge

  DIJAKI Z GRMSKE BIOTEHNIŠKE GIMNAZIJE OSVOJILI KAR DVE KRKINI NAGRADI!
   
  V petek, 16. 9. 2011, sta v povsem prenovljeni dvorani v upravni stavbi Tovarne zdravil Krka v Novem mestu potekala simpozij in predstavitev raziskovalnih del Krkinih nagrajencev za srednješolske raziskovalne naloge. Letos je bilo nagrajenih 5 raziskovalnih nalog, od tega sta kar dve Krkini nagradi osvojili raziskovalni ekipi iz biotehniške gimnazije na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma.
   
  Dijaki so z raziskovalnim delom začeli v januarju 2011, pisne raziskovalne naloge pa prijavili in oddali v začetku julija na državni razpis za 41. Krkine nagrade. Teme, ki so jih raziskovali, so bile zelo raznolike, temu primerni pa so tudi naslovi nagrajenih nalog. Manca Kavšček, Alja Ajdišek in Mateja Češnovar, dijakinje 4. letnika grmske biotehniške gimnazije, so pod mentorstvom Vojke Zupančič, univ. dipl. kem., raziskovale lutein v ekstraktih iz nekaterih naravnih virov in v prehranskih dopolnilih. Špela Prašnikar, Eva Udovič in Tina Lahne, prav tako iz 4. letnika biotehniške gimnazije, pa so Krkino nagrado osvojile z nalogo o timijanovem zeliščnem mleku, ki predstavlja dragoceno pomoč pri negi mešane, mastne in nečiste kože. Raziskovalno delo so opravile pod mentorstvom Irene Kurajić, univ. dipl. inž. kmet.
   
  Nagrajeni mladi raziskovalci in njihovi mentorji z grmske biotehniške gimnazije

  Nagrajeni mladi raziskovalci in njihovi mentorji z grmske biotehniške gimnazije

  Vsebino svojega raziskovalnega dela so avtorice računalniško predstavile in zagovarjale pred številnim občinstvom in člani Sveta sklada Krkinih nagrad. Sledila je slavnostna podelitev. 41. Krkine nagrade za srednješolske raziskovalne naloge sta podelila predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič ter predsednik Sveta sklada Krkinih nagrad, član uprave in direktor Razvoja in raziskav Aleš Rotar. Vsi nagrajenci in spremljevalci so si nato ogledali visokotehnološki Krkin obrat za proizvodnjo trdnih farmacevtskih oblik NOTOL, dan pa zaključili z odlično pogostitvijo v Krkini upravni stavbi.
   
  Mladostna radovednost, zagnanost in neumorna raziskovalna žilica dajejo prepoznavnost rezultatom srednješolskega raziskovalnega dela. Mentorji na grmski biotehniški gimnaziji v Novem mestu pa že snujemo nove ideje za prihodnji razpis v letu 2012.
   
  Irena Kurajić
  Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma

  LUTEIN V EKSTRAKTIH IZ NEKATERIH NARAVNIH VIROV IN V PREHRANSKIH DOPOLNILIH
   
  V šolskem letu 2010/2011 smo se Alja, Manca in Mateja iz grmske biotehniške gimnazije prijavile na razpis za 41. Krkine nagrade. Sprva smo imele veliko idej, kaj bi raziskovale, na koncu pa smo se odločile za lutein, saj je ta antioksidant zelo koristen za naše telo, predvsem pa dobro deluje na oči.
   
  Naše delo je potekalo v šolskem kemijskem laboratoriju, kjer smo uporabljale najrazličnejše materiale in pripomočke. Izbrale smo 6 naravnih virov luteina (papriko, špinačo, brokoli, cvetove ognjiča, korenje in kivi) in 9 prehranskih dopolnil. Sprva smo želele ugotoviti, ali lahko z vnosom naravnih rastlinskih virov zadostimo dnevni potrebi po luteinu ali je nujna uporaba prehranskih dopolnil. Vendar tega nismo ugotovile, saj smo imele premalo časa in bile omejene z dostopnostjo aparatur. Smo se pa zato poslužile drugih metod.

  Priprava naravnih virov luteina na ekstrakcijo
  Priprava naravnih virov luteina na ekstrakcijo

  Priprava prehranskih dopolnil na ekstrakcijo
  Priprava prehranskih dopolnil na ekstrakcijo

  Naravne vire smo zmešale s petimi različno polarnimi topili, jih ekstrahirale in prefiltrirale. Dobljene ekstrakte smo nanesle na ploščice za tankoplastno kromatografijo (t. i. TLC ploščice). Prehranska dopolnila pa smo samo zmešale s topilom in prav tako nanesle na TLC ploščice. Po nekaj mesecih smo skupaj z našo mentorico, profesorico kemije Vojko Zupančič, prišle do rezultatov in zaključka.

  Ekstrakti luteina iz naravnih virov in prehranskih dopolnil
  Ekstrakti luteina iz naravnih virov in prehranskih dopolnil

  Ugotovile smo, da prehranska dopolnila vsebujejo lutein v skladu z deklarirano vrednostjo, da največ luteina od izbranih naravnih virov vsebuje ognjič, sledita pa mu rdeča paprika in špinača.

  Vrtni ognjič je vseboval največ luteina
  Ognjič je vseboval največ luteina med naravnimi viri

  Delo z luteinom je bilo zelo zahtevno, vendar se je izplačalo, saj smo osvojile srednješolsko Krkino nagrado, ki smo se je zelo razveselile.

  Mateja Češnovar, Manca Kavšček in Alja Ajdišek na podelitvi 41. Krkinih nagrad
   
  Alja Ajdišek, Manca Kavšček in Mateja Češnovar, 4. b, 2011/2012

  TIMIJANOVO ZELIŠČNO MLEKO – DRAGOCENA POMOČ PRI NEGI MEŠANE, MASTNE IN NEČISTE KOŽE
   
  Tako kot vsako leto je bilo tudi tokrat mogoče sodelovati na 41. Krkinih nagradah. Po kratkem razmisleku smo se odločile, da bomo raziskovale problem, s katerim se ukvarja večina najstnikov – mešana, mastna in nečista koža.

  Tina Lahne, Špela Prašnikar in Eva Udovič
  Tina Lahne, Špela Prašnikar in Eva Udovič

  Sklenile smo, da bomo naredile preprost pripravek, ki bi blagodejno vplival na kožo obraza ter s tem pripomogel k izboljšanju kože. Pobrskale smo po literaturi ter s pomočjo mentorice Irene Kurajić našle dve ključni sestavini za pripravek. Ena sestavina je bilo timijanovo eterično olje, ki je naravni antiseptik in odlično uničuje bakterije, druga pa homogenizirano kravje mleko.

  Vrtni timijan (Thymus vulgaris)
  Vrtni timijan (Thymus vulgaris)

  Pred samim začetkom raziskovanja in našega dela smo potrebovale le še testne osebe, ki imajo težave z mešano, mastno in nečisto kožo - in že se je raziskovanje pričelo. Večino časa smo preživele v laboratoriju. Tam smo nadzirale rast bakterij, odvzetih s površine kože obraza testnih oseb, preverjale protibakterijsko delovanje timijanovega eteričnega olja in timijanovega zeliščnega mleka na bakterije ter s timijanovim eteričnim oljem pripravljale različno koncentriran pripravek, ki bi bil za kožo najmanj dražilen, a hkrati čim bolj učinkovit.

  Preverjanje protibakterijskega delovanja timijanovega eteričnega olja
  Preverjanje protibakterijskega delovanja timijanovega eteričnega olja

  Petrijevke z difuzijskim antibiogramom
  Petrijevke z difuzijskim antibiogramom

  Ko smo ugotovile, katera sestava pripravka je za uporabo na koži najbolj ugodna, smo pripravek razdelile 11 testnim osebam, da bi si z njim vsakodnevno negovale kožo. Po 10 dneh redne uporabe se je stanje njihove kože izboljšalo. Osebe so imele manj mastno in manj razdraženo kožo.

  Večini testnih oseb se je stanje kože na obrazu izboljšalo
  Večini testnih oseb se je stanje kože na obrazu po uporabi timijanovega zeliščnega mleka izboljšalo

  Raziskava je pokazala, kako lahko s pomočjo naravnega eteričnega olja timijana doma na preprost način vsaj delno odpravimo težave z mešano, mastno in nečisto kožo, ne da bi zato bilo potrebno globoko seči v denarnico ali uporabljati industrijsko izdelane pripravke. Včasih je rešitev res bližje, kot si mislimo – in tudi tokrat je bilo tako!
   
  Špela Prašnikar, Eva Udovič in Tina Lahne, 4. b, 2011/2012