|   DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA

Koledar dogodkov
P T S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
ERASMUS
PRIJATELJI - POVEZAVE

MENTORJI.SI
AGRA - kmetijsko-živilski sejem
www.facebook.com/grmnm

Nahajate se tukaj

  Kaj je BTH?

  BIOTEHNOLOGIJA je interdisciplinarna veda, ki združuje znanja iz biologije, kemije in tehniških znanosti ter uporablja žive organizme ali njihove dele v koristne namene na področju živilstva, kmetijstva, gozdarstva, ekologije, farmacije, medicine in veterine. Dokazi o uporabi živih organizmov segajo že v čas 5000 let pr. n. št., ko so (nevede) s pomočjo kvasovk že zvarili prvo pivo. Danes pa so kvasovke splošno razširjene pri proizvodnji vina, žganja, kvašenih izdelkov, pekovskega in krmnega kvasa. V novejšem času z njihovo pomočjo pridobivamo tudi encime, hormone, rastne faktorje, barvila, vitamine in podobno.

  Kvasovke vrste Saccharomyces cerevisiae po elektronskim mikroskopom

  Kvasovke vrste Saccharomyces cerevisiae pod elektronskim mikroskopom

  Poleg kvasovk danes v koristne namene pogosto uporabljamo nekatere viruse, mlečnokislinske bakterije, bakterije vrste Escherichia coli, nitaste glive, pa tudi alge, rastlinske in živalske tkivne kulture.

  Bakterija vrste Escherichia coli pod elektronskim mikroskopom

  Bakterije vrste Escherichia coli pod elektronskim mikroskopom

  Rastna komora za rastlinske tkivne kulture

  Rastna komora za rastlinske tkivne kulture

  Brez uporabe točno določenih organizmov, t. i. biokultur, si danes ne moremo več predstavljati proizvodnje antibiotikov, cepiv, encimov, hormonov in proteinov z zdravilnim učinkom. S terapevtskim kloniranjem lahko vzgojimo bolniku lastne mišične, živčne, epitelijske in druge celice, ki jih presadimo na obolela mesta. V vnosom natančno določenih genov pa pridobimo bakterije, glive, rastline ali živali z novimi in zanimivimi lastnostmi.

  Biotehnologija je že tisočletja del našega vsakdana, biotehnološki izdelki pa pridno polnijo naše kuhinje, kleti in trgovske police. Brez biotehnoloških metod čiščenje onesnaženih tal, voda in zraka pa bi se svet že zdavnaj zadušil v lastnih odpadkih.

  Dobrodošli torej v svetu biotehnologije!