JULIJA PETAN IN JAKA PETKOVIĆ STA POSTALA DRŽAVNA PRVAKA NA TEKMOVANJU POPRI 2020

Naša dijaka Julija Petan in Jaka Petković iz 3. a razreda sta postala državna prvaka na tekmovanju v podjetniških idejah mladih POPRI 2020. Tekmovanje je letos prvič potekalo preko spleta, v kategoriji srednješolcev se je pomerilo 10 ekip iz cele Slovenije in zamejstva.

Julija in Jaka sta razvila laboratorijsko haljo HALYOU AIR, ki raziskovalcem v laboratorijih in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah omogoča nemoteno delo. Rešuje namreč problem potenja, ki je najbolj moteč dejavnik za zaposlene v teh okoljih. Obstoječe sta halje nadgradila s posebnimi, namensko nameščenimi hidrofilno-zračnimi vložki, ki učinkoviteje odvajajo telesno toploto kot obstoječe halje. Inovativno idejo sta razvijala v okviru podjetniških vsebin gimnazijskega programa in s pomočjo zunanjih mentorjev ter Razvojnega centra Novo mesto.

Kot zmagovalca sta se uvrstila na Genius Olympiad v New Yorku, kamor bosta odšla drugo leto, prejela pa sta tudi 2000 EUR iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad.

Več: https://podjetniskisklad.si/sl/novice-in-objave/novice/sporocila-za-javnost/699-tekmovanje-popri-2020-za-mlade-koronakriza-ni-ovira (Slovenski podjetniški sklad)

        https://www.dolenjskilist.si/2020/05/19/237183/novice/dolenjska/Dolenjske_sole_najuspesnejse_na_tekmovanju_podjetniskih_idej_mladih/ (Dolenjski list)

(Foto: osebni arhiv)