GRMSKI NARAVOVARSTVENIKI NA GORJANCIH

Gorjanci, 8. 9. 2020 – Dijaki 2. D smo včeraj na Gorjancih spoznavali okolje in pridobivali znanje o oglju.

V torek, 8. 9. 2020, smo se dijaki 2. c in 2. d zbrali pred šolo in se ob 7:30 odpeljali proti Gorjancem.

Najprej smo se ustavili ob izviru Gospodična, kjer smo odvzeli vzorce vode, katere smo označili z etiketami. Legenda o Gospodični govori o postarani in hudo bolni grajski gospe, ki se je napila zdravilne studenčnice in se čudežno pomladila in ozdravela. Zatem je sledil ogled gozda in iskanje lišajev, da bi ugotovili stanje čistosti zraka. Nato smo imeli odmor.

Polni novih moči smo se sprehodili do oglarske kope, ki gori pri Domu na Miklavžu. Tamkajšnja vodička nam je povedala veliko informacij o oglarstvu: o pripravi, pokrivanju, zažiganju, bokanju, kuhanju oz. oglenenju kope ter o preteklosti oglarstva. Izvedeli smo, da je barva uhajajočega dima prepoznavno znamenje, kdaj je oglje kuhano.

Kmalu po drugem odmoru, nas je gozdna učna pot popeljala do cerkve sv. Miklavža, ki je povezana z zgodbo o škratu, ki naj bi nekoč prebival v cerkvi in ljudem povzročal škodo. Ko se je v takrat novi cerkvi na Miklavžu ponovno oglasil zvon, je škrat v zbežal. Nekaj metrov od cerkve pa smo udeleženci strokovne ekskurzije imeli možnost uživati v prekrasnem razgledu.

Naša zadnja postaja so bila gorjanska jezerca. Tam smo s pripomočki vzeli še vzorce zemlje ter tudi te ustrezno označili, da bo naše kasnejše delo v šolskem laboratoriju natančno in ustrezno. Nato smo odšli peš do avtobusa, s katerim smo se odpravili nazaj do šole.

Danica Koželj, 2. d