DITKA in FERI sta skupaj z grmskimi dijaki obeležila slovenski kulturni praznik

7. 2. 2018 smo na Grmu počastili slovenski dan kulture in gostili pevko Ditko, njeno spremljevalno zasedbo, katere član je tudi njen oče Gorazd Čepin, ter pisatelja, pesnika, dramatika in scenarista Ferija Lainščka. Po nastopu so nastopajoči prijazno delili avtograme ter privolili v pogovor z novinarkama šolskega časopisa. Intervju s 24-letno Korošico je opravila Sara Praznik.

Ditka Čepin je mlada slovenska glasbenica, ki je s svojo uglasbitvijo Lainščkove pesmi z naslovom Ne bodi kot drugi osvojila glasbeno sceno ter mlada oziroma malo starejša srca. Dekle z izjemnim glasbenim talentom ima za sabo številne uspehe – letos je začela svojo turnejo po Sloveniji in skupaj s Ferijem Lainščkom razprodala 20 kulturnih ustanov širom države. Njene avtorske pesmi pa ne poslušamo le v Sloveniji, temveč tudi širom sveta, saj se je leta 2015 udeležila tekmovanja »United Kingdom sonwriting contest«, leta 2016 pa še tekmovanja »Unsigned only«. Oba nastopa sta bila zanjo velik uspeh in možnost za nadaljnji preboj na slovensko glasbeno sceno.

Začnimo na začetku – kdaj in kako se je razvila vaša ljubezen do glasbe?
Odraščala sem v glasbeni družini, tako da me glasba spremlja že od malih nog. Moj oče je glasbenik in tako smo že od nekdaj pri nas poslušali dobro glasbo. V njem sem videla vzornika, saj sem ga vedno občudovala na odru in si želela nekoč nastopati z njim – ta želja se mi je pred nekaj leti tudi uresničila in sedaj z očetom skupaj nastopava. Pri devetih letih sem napisala tudi svojo prvo avtorsko skladbo in se z njo udeležila mojega prvega otroškega festivala. Pri enajstih letih smo izdali mojo prvo zgoščenko z otroškimi skladbami, potem pa sem začela pisati avtorske pesmi v angleščini. Kmalu pa sem zabredla v čudoviti svet poezije, za katerega pa lahko rečem, da je glavni del moje glasbene zgodbe.
 
Ste uspešna pevka in za vami je veliko število nastopov. Toda s tem pridejo tudi velike težave, kot je recimo preobremenjenost glasilk. Ste že kdaj imeli s tem probleme in kako ste jih rešili?
Na srečo večjih težav z glasilkami nisem imela, a se mi je zgodilo, da so se mi zaradi prevelikega števila nastopov otekle mišice na vratu in v takšnem stanju je zelo težko peti. Obiskujem pa vaje solo petja, kjer se učim pravilne osnove petja in tako zaščitim glasilke pred velikimi napori.
 
 
Poleg glasbe je vaša ljubezen tudi poezija. Radi poleg slovenske berete tudi tujo poezijo?
Seveda jo prebiram, kolikor mi pač čas dopušča. Toda še vedno imam najraje naše pesnike, kot sta recimo Tone Pavček in Feri Lainšček – ta sta mi najbližje.
 
Ste kdaj želeli študirati v tujini, kje in kaj?
Seveda sem prišla do tega trenutka, ko me je zanimal študij v tujini, toda moja glasbena kariera je močno vezana na Slovenijo in zaradi obveznosti in nastopov nisem nikoli našla časa še za kakšno izmenjavo v tujini. Seveda pa se mi zdi, da veliko posameznikov mika študij v tujini, saj s tem pridobiš nekakšna nova znanja in spoznaš način dela v tujih državah. Mogoče pa to čaka tudi mene v prihodnosti.
 
Če bi morali oditi za en mesec na samotni otok, katere tri stvari bi vzeli s sabo in zakaj?
Zagotovo bi vzela kitaro, da bi lahko ustvarjala ter svojega kužka Boyja. Prav gotovo pa bi vzela tudi kakšno pijačo, da bi se lahko sprostila na plaži. (smeh)
Za konec – kaj bi želeli vsem mladim glasbenikom, ki bežijo v tujino, saj čutijo, da v Sloveniji ne morejo izpolniti svojih sanj?
V Sloveniji je na glasbenem področju res težko, zato je pomembno, da imaš neko svojo zgodbo. Še vedno pa bi rada rekla, da je potrebno biti vztrajen in imeti rad to, kar počneš. Če to počneš s srcem in si pripravljen za to trdo delati, slej ko prej pride uspeh ali pa ga kdo opazi. Prepričana sem v to!