|   DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA

Koledar dogodkov
P T S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
ERASMUS
PRIJATELJI - POVEZAVE

MENTORJI.SI
AGRA - kmetijsko-živilski sejem
www.facebook.com/grmnm

Nahajate se tukaj

  IZMENJAVA NA ČEŠKEM, 4.6. – 17.6.2017 - dnevnik

  NEDELJA, 4. 6. 2017
   
  Noč je bila kratka, saj smo se na pot odpravili že ob šestih zjutraj. Šolski kombi je pobral šopek dijakov iz cele Slovenije in skupaj smo se odpravili na dolgo pot proti Češki. Med vožnjo smo si ogledovali različna znamenita mesta, kot so Sevnica, Dunaj, Znojmo, … Ob prihodu na šolo, nas je prijetno pozdravila slovenska zastava, ki je v močnem vetru prijateljsko plapolala skupaj s češko. Prijazno sta nas sprejela koordinatorja izmenjave Musilova Eva ter Ladislav Krivanek.  Po nastanitvi smo se odpravili na večerjo v bližnjo restavracijo, kjer smo si bolj kot s svojim znanjem angleščine, pomagali z govorico telesa. Vsi upamo, da bo naše bivanje na Češkem prijetno, zabavno in poučno. 

  PONEDELJEK, 5.6.2017
   
  Kljub kratki noči smo z navdušenjem vstali v nov dan. Po dobrem zajtrku in prijetnih zvokih igranja klavirja profesorice Zupančič, smo se odpravili na ogled prašičje in kravje farme, kjer bomo v naslednjih dneh opravljali praktični pouk. Izvedeli smo veliko novih informacij ter tam kupili domače polnomastno mleko. Po kosilu na naši šoli gostiteljici, smo se v center mesta odpravili na podelitev diplom. Po slednji smo si ogledali še judovsko četrt, ki je del UNESCO-vega seznama.
  Po prostem popoldnevu v centru smo se vrnili na šolo, kjer smo si v domski kuhinji pripravili še dodatno večerjo. 

  TOREK, 6.6.2017

  Zjutraj smo se po zgodnjem zajtrku odpravili na kmetijo Zašovice, kjer smo najprej pomolzli krave ter nato še ovce. Lastnik kmetije nam je razložil, da tja najpogosteje prihajajo otroci, ki niso vajeni kmečkega življenja. Tam lahko poskusijo opravljati kmečka opravila, tako kot so jih nekoč. Farma proizvaja tudi svoje lastne mlečne izdelke. Poleg vsega smo se preizkusili tudi v košnji s koso. Po končanem delu, smo za nagrado dobili polno škatlo njihovih mlečnih proizvodov. Popoldne smo si skupaj z dijaki ogledali tudi šolo gostiteljico ter njene prostore. Dan smo zaključili z obiskom lokalne pivovarne Liehovar, kjer smo poskusili jed, imenovano »slepe miši«.
   

  SREDA, 7.6.2017

  Tretje jutro smo se odpravili na ekološki vrt, kjer stremijo k ohranjanju narave. Zaposleni otroke, ki jih obiščejo, osveščajo o pomembnosti narave ter varovanja le te. Poleg vsega tamkajšnji ekološki vrt ljudem s posebnimi potrebami nudi terapijo z vrtnarjenjem, ukvarjanjem z rastlinami ipd.
  Najprej smo posadili nekaj kumar ter peteršilja, oplele pet zeliščnih gredic ter zatem pomagali zaposlenim z ustvarjanjem majhnih hotelov za žuželke, katerih idejne vodje so bili obiskovalci s posebnimi potrebami. Po končanem delu smo pojedli še domačo čokolado, ki smo jo kuhali med ustvarjanjem.
  Po prihodu v šolo smo s tamkajšnjimi dijaki veterinarskega programa sodelovali pri obdukciji kokoši in rib ter tako spoznavali anatomijo živali.
  Po kosilu sta nas naši zvesti vodički, dijakinji, Natalie Tylcova in  Kamila Trutnova popeljali v mesto Trebič, kjer smo poskusili njihovo različico naše Cockte, imenovano Kofola. Po prijetnem klepetu smo se kljub dežju veselo odpravili nazaj proti domu. Tam smo večer zaključili z ogledom angleške serije.
  P.S.: Obvladamo Češčino! Dekuji, beruška, nashledanou, mužeme si objednat? , neni zač, ano 
           Natalia ter Kamila pa obvladata tudi nekaj naših besed.

  8. 6. 2017, ČETRTEK
   
  Po zajtrku smo se z dvema avtomobiloma odpravili na biofarmo Sasov, kjer nas je pričakal lastnik 500 ha velikega posestva. Popeljal nas je skozi najpomembnejše člene njihove farme. Ogledali smo si govedo na paši, prašiče ter njihovo glavno dejavnost – pridelovanje industrijske konoplje. Energijo, ki jo potrebujejo za obratovanje farme, pridelajo v njihovi bioplinarni s pomočjo ostankov biomase.
  Po vrnitvi v dom smo prosto popoldne izkoristili za piknik ob jezeru in pripravo na večerni turnir bowlinga proti Čehom. Kljub odlični pripravljenosti bajnofške ekipe, smo športno priznali poraz.  

  PETEK, 9.6.2017
   
  Konec tedna smo zaključili z obiskom kmetije, na kateri se ukvarjajo s hipoterapijo. To je posebna terapija, pri kateri se uporabljajo konji ter osli. Pridružili smo se zaposlenim na farmi ter pomagali pri izvajanju hipoterapije.
  Popoldne smo se zopet odpravili proti mestu ter raziskovali še neodkrite predele. Ponovno smo obiskali židovsko četrt ter baziliko z benediktinskim samostanom in muzeji, kjer je ravno ta dan potekala muzejska noč. Zastonj smo si lahko ogledali celotni muzej, pred gradom pa smo lahko videli vojake iz časa Napoleonove vladavine, ko je Češka spadala pod Avstro–ogrsko. Proti večeru smo se vrnili v dom, ter zaradi utrujenosti takoj zaspali. 

  SOBOTA, 10.6.2017
   
  Jutro smo danes začeli nekoliko kasneje, saj zjutraj še nismo imeli aktivnosti. Pripravili smo si zajtrk, saj je domska kuhinja med vikendom zaprta. Za sprostitev, smo se odpravili v mesto, kjer smo si privoščili dobro češko kavo.
  Ko smo se vrnili v dom, sta nas že čakali dve profesorici, ki sta nas z dvema avtomobiloma odpeljali na znan vinski festival, kjer smo lahko poizkusili češka vina. Ugotovili smo, da so okusi žlahtne kapljice podobni našim. 

  NEDELJA, 11.6.2017
   
  Še zadnji dan vikenda je minil v duhu raziskovanja mesta. Po angleškem zajtrku na Češkem, ki sta ga pripravili Sergeja in Alja, smo se odpravili novim dogodivščinam naproti. Z mestnim avtobusom smo se odpravili do centra mesta ter kupili razglednice. Popoldne smo se odpravili do zavarovanega območja Mohelno. Pot nas je vodila mimo jedrske elektrarne Dukelny, ki sredi zavarovanega območja zelo izstopa. Po krajšem sprehodu mimo razglednih točk smo se napotili proti zajezeni reki, po kateri nas je popeljala turistična ladjica. Dan smo zaključili s krasno večerjo v bližnji restavraciji Liehovar, kjer varijo tudi svoje lastno pivo. Jutri nas čaka nov delovni teden, saj se je naše gostovanje na Češkem že prevesilo v drugo polovico. 

  PONEDELJEK, 12.6.2017
  Po okusnem zajtrku smo se odpravili na prašičjo farmo, kjer smo najprej malim pujskom starim nekaj ur porezali zobe in repe. Poleg tega smo veterinarju pomagali pri cepljenju 23 dni starih prašičkov. Po končanem cepljenju smo preselili prašiče in male pujske odstavili od mame svinje. Ker smo bili tako pridni, smo predčasno končali z delom in lastnik farme nas je lahko popeljal še po ostalem posestvu farme.
  Po obilnem kosilu smo si najprej odpočili od napornega dne ter preostali del dneva zaključili z daljšim sprehodom po bližnji okolici.

  TOREK 13.6.2017
  Po zgodnjem zajtrku smo se odpravili na kravjo in prašičjo farmo Červena Lhota, kjer smo z enim od zaposlenih iz tekočega dušika vzeli tri semenske bombice ter jih vstavili v pripravo za osemenitev krave. Osemenili smo tri krave ter se odpravili k boksu z ostalimi brejimi kravami, katerim smo skupaj z veterinarjem vzeli kri. Ker smo na farmi hitro končali z delom, nam je upravljalec posestva postregel s kavo, čajem ter piškoti.
  Po obilnem kosilu smo se z mestnim avtobusom odpravili v nakupovalni center. S polnimi vrečkami smo se odpravili proti dijaškemu domu, kjer smo vsi od utrujenosti popadali v postelje.