Dan odprtih vrat na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma

27. septembra 2018 je Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma pod sloganom »ZA BISTRO GLAVO V NARAVO«, sedaj že tradicionalno, odprl vrata vsem osnovnošolcem, otrokom v vrtcih ter ostali javnosti.
Tudi letos smo se odločili, da se ta dan predstavijo naše enote: Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Višja strokovna šola, Dijaški in študentski dom ter Medpodjetniški izobraževalni center (MIC).

Glavna tema dneva odprtih vrat je bila sadjarstvo, sadje in proizvodi iz sadja.

Osrednji predstavitveni prostor je bil v večnamenski dvorani na Sevnem in je obiskovalcem omogočil, da so na enem mestu spoznali dejavnosti naših enot. Na ogled so bile postavljene različne razstave, s katerimi so svoje delo predstavili dijaki in profesorji. Ogledati si je bilo mogoče razstave s področja naravovarstva, biotehnologije, domače obrti, zelenjadarstva, cvetličarstva in aranžerstva (poroka na temo sadja), čebelarstva, sadjarstva, poljedelstva, konjereje, gozdarstva, gobarstva, kulinarike (v ospredju je bila tematika sadje), mesarstva (degustacija klobas) …  S svojimi izdelki so se na stojnicah predstavili dijaki dijaškega doma. 

Prijavljeni osnovnošolci zadnje triade so se vključevali v delavnice, v katerih so spoznavali svet konj, preizkušali so se v modeliranju in izdelavi dekoracij v slaščičarstvu, prepoznavali in določali so drevesne in grmovne vrste, naučili so se, kako določiti zrelost sadja, določali sladkorje v sadju, raziskovali sadni kis, mikroskopirali rastlinske organe, spoznavali kmetijsko mehanizacijo, se preizkušali v podjetnosti, razmnoževali rastline, prepoznavali metulje, čebele, invazivne rastline, reciklirali so na kreativen način, ukvarjali so se s kletarstvom, izdelovali so klobase, pekli so jabolčne pite in izdelovali mini nasadke. Obiskovalci pa niso ostali lačnih ust in praznih trebuhov, saj so ob nekaterih prikazih vse pripravljeno lahko tudi okusili.

Za naše najmlajše, otroke iz vrtca, so dijaki in dijakinje 2. b, pod mentorstvom prof. Rebeke Pirnar, pripravili v šolski knjižnici tudi glasbeno-lutkovno predstavo z naslovom Jabolčni kralj.

Vedno znova se izkaže, da so tovrstne prireditve dobrodošle, saj se je dneva odprtih vrat udeležilo lepo število obiskovalcev. To nam sporoča, da v svetu postaja čedalje bolj pomembno učenje sobivanja z naravo s poudarkom na ohranjanju čiste narave, ki je pogoj za  pridelavo in pripravo zdrave hrane. To pa je tudi eno izmed glavnih ciljev našega centra.